Rany: Boskie
Diagnoza: Ioghnisa rozjebało tak, że fest. Serio, plecy mu wyparowały gościu.
Ukryte:
Ponieważ marynujemy większy kawałek Adepta (całą chociażby jego szynkę), a mięso Iognisha jest o specyficznej budowie włókien, grono medy... kucharskie przeprowadziło wcześniejsze peklowanie, dla wygody przygotowania. Peklowanie w zależności od całkowitej wagi Adepta powinno trwać przynajmniej 3 dni po to, aby mieszanka wchłonęła w głąb mięsa, a nie tylko w jego wierzchnie warstwy. Jeśli niewłaściwie zapeklujemy mięso, będzie wciąż prezentować niezbyt estetyczny szary kolor skóry, charakterystyczny dla rasy Adepta, a w środku niestety napotkamy kolor siny.
Marynujący się Adept został natarty suchą mieszanką przypraw, oraz ziół, co połączono z oliwą z oliwek, gdyby apetyt placówki Jedi przed nadchodzącym finalnym rozstrzygnięciem był aż tak wielki, że zażądano podania posiłku natychmiast, można być pewnym, że po takim przyrządzeniu, mięso Adepta możemy od razu smażyć, piec, czy dusić, bez długiego czasu oczekiwania. Bardzo ważne jest, aby w tym okresie nikt nie wkładał Adepta do lodówek na zwłoki w ambulatorium, gdyż potem będzie oddawać wodę w dużej ilości, utrudniając tym samym smażenie i powodując, że panierka nie będzie chrupiąca. Nie wspominając, że Adeptowi będzie po prostu w lodówce zimno.
Zalecenia: Grono medy... kucharskie, poleca przygotowanie odpowiednich przystawek do głównego dania. Dodatki ziemniaczane pasują do większości rodzajów mięs w galaktyce, zaś z wekami lub duszonymi warzywami tworzą obiadowe trio, które zaspokoją potrzeby wszystkich rezydentów Zakonu Jedi.
Nakaz leżakowania - do czasu wchłonięcia się marynaty [ 23.06.22 ]
Okres zdatności do spożycia po zamrożeniu - 15 dni [ 02.07.22 ]
Czas wymagany do poprawnego uwędzenia resztek, tudzież żeberek Adepta - 23 dni [ 10.07.22 ]
Okres utrzymywania się aksamitnego smaku potrawy z Adepta Ioghnisa w pamięci biesiadników - Wieczność