Pytania
- Trask Unzash
- Były członek
Re: Pytania
Siema, ja od Chrusa (ten tam wyżej Aven'cośtam), nie, i właściwie mam już 3/4 postaci obmyślone, tylko wątek zawodu postaci, jakie skille obecnie miałyby wzięcie i brak ich wśród Dżedajów?
Jasne jasne, wiem że to tam teraz to, kiedy indziej co innego, ludzie przychodzą odchodzą i postacie dostają kulkę itd. ale tak ogólnie? Bo moja postać z grubsza pomaga pewnym szemranym typkom wbrew swej woli jako trochę więzień i przy tym powiewa jakimi skillami bo w postaci bardziej opiera się o inne aspekty jej historii
Jasne jasne, wiem że to tam teraz to, kiedy indziej co innego, ludzie przychodzą odchodzą i postacie dostają kulkę itd. ale tak ogólnie? Bo moja postać z grubsza pomaga pewnym szemranym typkom wbrew swej woli jako trochę więzień i przy tym powiewa jakimi skillami bo w postaci bardziej opiera się o inne aspekty jej historii
- Fell Mohrgan
- Rycerz Jedi
Od dwóch lat nie mamy żadnego poważnego informatyka z krótką miesieczną przerwą na jedną postać z Informatyką 5 xD Zdecydowanie jest to najpewniejszy strzał, przez resztę tych 2 lat najlepszy informatyk ma nędzną Informatykę 3 a takie 3/5 jak się domyślasz to bardzo daleko od poważnego fachowca i połowy tych najpoważniejszych rzeczy dla full pro nie da się ruszyć z tak niską umiejką (poczytaj opisy Umiejętności w Systemie, o tu: https://strona.szlakiem-jedi.pl/system-rpg.html )
Leczenie mogę polecić w tym sensie, że to najbardziej najintensywniej używana umiejętność, dużo się dzieje, medycyna jest potrzebna na prawie każdym kroku, w każdej konfiguracji RP, nawet mimo tego że mamy obecnie ogrom postaci z Leczeniem wysokim.
Absolutnie odradzam Mechanikę, od 2 lat mamy ogromną ilość postaci z Mechaniką 3+, trzy z Mechaniką 4 i jednego trupa z Mechaniką 5.
Pilotaż - poziom 3 (pilot myśliwców) odradzam kategorycznie (może i nawet bardziej) z powodów tych samych co Mechanikę, w pewnym momencie POŁOWA postaci miała Pilotaż 3, teraz trochę mniej ale nadal to jedna z najpospolitszych rzeczy - co innego to Pilotaż 4, od 2 lat niesłychanie rzadka i bezcenna umiejętność, tutaj jest duża przepaść.
Oczywiście jeśli najdzie Cię jednak na postać ziomka z Pilotażem 3 i Mechaniką 4 to nic się nie bój, dalej będzie co grać, ale jeśli nastawiasz się na zagospodarowanie postaci według popytu, to posłuchaj mnie i będzie dobrze xD
Leczenie mogę polecić w tym sensie, że to najbardziej najintensywniej używana umiejętność, dużo się dzieje, medycyna jest potrzebna na prawie każdym kroku, w każdej konfiguracji RP, nawet mimo tego że mamy obecnie ogrom postaci z Leczeniem wysokim.
Absolutnie odradzam Mechanikę, od 2 lat mamy ogromną ilość postaci z Mechaniką 3+, trzy z Mechaniką 4 i jednego trupa z Mechaniką 5.
Pilotaż - poziom 3 (pilot myśliwców) odradzam kategorycznie (może i nawet bardziej) z powodów tych samych co Mechanikę, w pewnym momencie POŁOWA postaci miała Pilotaż 3, teraz trochę mniej ale nadal to jedna z najpospolitszych rzeczy - co innego to Pilotaż 4, od 2 lat niesłychanie rzadka i bezcenna umiejętność, tutaj jest duża przepaść.
Oczywiście jeśli najdzie Cię jednak na postać ziomka z Pilotażem 3 i Mechaniką 4 to nic się nie bój, dalej będzie co grać, ale jeśli nastawiasz się na zagospodarowanie postaci według popytu, to posłuchaj mnie i będzie dobrze xD
- Ashtar Tey
- Mistrz Jedi
- Nick gracza: Gluppor
- Kontakt:
Cześć, Aven wspominał, że możemy spodziewać się kolejnego chętnego :D Powitać, zawsze fajnie zobaczyć nową osobę, szczególnie z tak pewnego źródła.
Prawdopodobnie największe zapotrzebowanie jest obecnie na dobrego pilota w pierwszej kolejności, informatyka w drugiej, a na końcu fachowca w pirotechnice. Co byś z tego nie wybrał, to będzie ekstremalnie przydatne dla grupy i da sporo okazji dla postaci do wykazania się w RP. Obecnie jest sporo Jedi, którzy znają się po trochę w różnych dziedzinach, ale nie są ekspertami w żadnej z nich. Jeśli chcesz się pod to dopasować, to sugerowałbym co najmniej 4 poziom umiejętności w którymś z tych trzech obszarów, cokolwiek lepiej Ci pasuje do koncepcji i z czym będziesz lepiej się czuł w grze.
Prawdopodobnie największe zapotrzebowanie jest obecnie na dobrego pilota w pierwszej kolejności, informatyka w drugiej, a na końcu fachowca w pirotechnice. Co byś z tego nie wybrał, to będzie ekstremalnie przydatne dla grupy i da sporo okazji dla postaci do wykazania się w RP. Obecnie jest sporo Jedi, którzy znają się po trochę w różnych dziedzinach, ale nie są ekspertami w żadnej z nich. Jeśli chcesz się pod to dopasować, to sugerowałbym co najmniej 4 poziom umiejętności w którymś z tych trzech obszarów, cokolwiek lepiej Ci pasuje do koncepcji i z czym będziesz lepiej się czuł w grze.
Autor: Bart
Od lat największe zapotrzebowanie jest na informatykę **** i większą. Mechanika, pilotaż i leczenie na różnych poziomach są jednymi z powszechniejszych umiejętności, gdzie pilotażu i leczenia jeśli już, to brakuje na poziomie **** i wyższym. Niemniej jednak to nadal nic w porównaniu na zapotrzebowanie na INF.Trask pisze: ↑11 cze 2024, 23:01 Siema, ja od Chrusa (ten tam wyżej Aven'cośtam), nie, i właściwie mam już 3/4 postaci obmyślone, tylko wątek zawodu postaci, jakie skille obecnie miałyby wzięcie i brak ich wśród Dżedajów?
Osobiście polecałbym unikanie minmaxingu i próbę robienia jakiegoś "szerszego" przekroju umiejętności. Z doświadczenia widzę, że najciekawsze RP potrafi wychodzić z bycia jawnym ekspertem w danej dziedzinie. Stąd unikałbym dania Broni Palnej z logiką, że postać musi się umieć bronić - wcale nie musi, bojowych postaci jest sporo, a każdy uczy się walki mieczem ;)
Jeżeli nie miałbyś pomysłu szczególnego na to, jak tę informatykę zaimplementować, co można z nią zrobić lub jak ciekawie ją wykorzystać, to z chęcią pomogę - jestem programistą z zawodu, więc mogę dostarczyć trochę wiedzy i poglądu na rzeczy "od środka" ;).
Zwróciłbym także uwagę, że praktycznie nie ma u nas speców od Lingwistyki, jest to najbardziej zaniedbana umiejętność, ale jednocześnie realnie najbardziej niszowa i nie związana z żadnymi bezpośrednimi, regularnymi zyskami w grze. W fabule mamy jednak co jakiś czas kontakt z tajemniczymi kulturami, rasami i kilka razy umiejętność operowania na tym lub innymi języku była bardzo ważna, aby posunąć fabułę do przodu. Tego kierunku również bym nie wykluczał.
- Torian Sellavis
- Padawan
Co do poziomu 5 - jedna specjalizacja chirurgiczna, czy kilka? Jeśli kilka to ile? Jakieś różnicowanie co do ich poziomu?* * * * – Jedi potrafi prowadzić zabiegi chirurgiczne i protetyczne.
* * * * * – Jedi może przeprowadzać specjalistyczne operacje na narządach wewnętrznych.
Neurochirurg z podstawowymi kompetencjami torakochirurgii i chirurgii rekonstrukcyjnej wchodzi w grę?
Jak wygląda temat z chirurgią na rasach obcych?
Zasada jest taka - poziom czwarty to chirurgia urazowa i szeroko rozumiana chirurgia ogólna (na polski system stopnia II). Wszystkie rzeczy z tego zakresu. Oczywiście możesz grać postać specjalizującą się w dowolnych szczegółach z tego zakresu i stosownie grać to w opisach!
Chirurgia naczyniowa jest trochę pomiędzy, tak jak pewnie się domyślasz - tutaj oceniamy po głębokości miejsca operacji. Więc trombektomia na żyle powierzchownej (wiem że nie ma sensu klinicznego jej robić, ale najszybszy przykład :P) jak najbardziej, ale na naczyniach mózgu cienko.
Poziom piąty to chirurgia na otwartych jamach i na tym etapie mówimy o tym, że możesz grać... tak naprawdę wszystko. Ten poziom otwiera Ci każdą opcję. Surowy poziom pozwala Ci grać operacje chirurgiczne każdego zakresu - neurochirurgia, kardiochirurgia, chirurgia naczyniowa każdego poziomu. Co tylko chcesz. Tutaj możesz grać specjalistę neurochirurgii, możesz grać kogoś kto próbował po trochu neurochirurgii i kardiochirurgii - generalnie Twoja postać ma zdolności manualne i kompetencje percepcyjno-anatomiczne by przeprowadzić każdy rodzaj zabiegu i nawet jeśli tworzysz biografię neurochirurga, to z powodzeniem Twoja postać może na podstawie generalnego ogromnego doświadczenia i znajomości każdej sfery anatomicznej i każdej techniki chirurgicznej podejmować się zabiegów operacyjnych z innych specjalności chirurgicznych.
Kreacja postaci i wybór jej specjalizacji powinny głównie mieć odzwierciedlenie w tym jak odgrywasz operacje danego typu - decyduje jakość opisów, ilość pomysłów (dobrych xD), skrupulatność; chcąc więc z Leczeniem 5 grać konkretnie neurochirurga, aby postać w tych zabiegach osiągała lepsze rezultaty niż w kardiochirurgicznych, musisz po prostu składać lepsze opisy; z większą ilością szczegółów, oddających jakoś ładnie doświadczenie z życiorysu itd.
Chirurgia naczyniowa jest trochę pomiędzy, tak jak pewnie się domyślasz - tutaj oceniamy po głębokości miejsca operacji. Więc trombektomia na żyle powierzchownej (wiem że nie ma sensu klinicznego jej robić, ale najszybszy przykład :P) jak najbardziej, ale na naczyniach mózgu cienko.
Poziom piąty to chirurgia na otwartych jamach i na tym etapie mówimy o tym, że możesz grać... tak naprawdę wszystko. Ten poziom otwiera Ci każdą opcję. Surowy poziom pozwala Ci grać operacje chirurgiczne każdego zakresu - neurochirurgia, kardiochirurgia, chirurgia naczyniowa każdego poziomu. Co tylko chcesz. Tutaj możesz grać specjalistę neurochirurgii, możesz grać kogoś kto próbował po trochu neurochirurgii i kardiochirurgii - generalnie Twoja postać ma zdolności manualne i kompetencje percepcyjno-anatomiczne by przeprowadzić każdy rodzaj zabiegu i nawet jeśli tworzysz biografię neurochirurga, to z powodzeniem Twoja postać może na podstawie generalnego ogromnego doświadczenia i znajomości każdej sfery anatomicznej i każdej techniki chirurgicznej podejmować się zabiegów operacyjnych z innych specjalności chirurgicznych.
Kreacja postaci i wybór jej specjalizacji powinny głównie mieć odzwierciedlenie w tym jak odgrywasz operacje danego typu - decyduje jakość opisów, ilość pomysłów (dobrych xD), skrupulatność; chcąc więc z Leczeniem 5 grać konkretnie neurochirurga, aby postać w tych zabiegach osiągała lepsze rezultaty niż w kardiochirurgicznych, musisz po prostu składać lepsze opisy; z większą ilością szczegółów, oddających jakoś ładnie doświadczenie z życiorysu itd.
- Ashtar Tey
- Mistrz Jedi
- Nick gracza: Gluppor
- Kontakt:
Cześć, fajnie widzieć nową twarz :D Nie jestem w stanie za dużo dodać w zakresie merytorycznym, ale dwie dodatkowe uwagi do tego, co napisał Bart.
W tematach medycznych, tak jak w sumie w każdym innym obszarze, warto pamiętać o tym, że z powodu zaawansowania technologicznego w świecie Gwiezdnych Wojen nie wszystko działa jako proste odniesienie 1 do 1 do naszego świata. Postęp technologiczny sprawia, że mnóstwo pracy wykonują tutaj wyspecjalizowane skanery, przyrządy, magiczne środki jak bacta i tak dalej. Pozwala to na nieograniczanie się do jakiejś jednej, wąskiej specjalizacji, nie mówiąc o naturalnych predyspozycjach wrażliwych na Moc, którzy po prostu są bardziej precyzyjni, szybsi, silniejsi. Dodatkowo, nie wymagamy tutaj i nie gramy tego typu tematów z rozpisaniem jakiejś operacji z takim poziomem dokładności, jakbyśmy przeprowadzali ją na żywo. Ale jeśli ktoś ma odpowiedni poziom wiedzy i lubi się w to bawić, to czemu nie, nic nie stoi na przeszkodzie :D
W tematach medycznych, tak jak w sumie w każdym innym obszarze, warto pamiętać o tym, że z powodu zaawansowania technologicznego w świecie Gwiezdnych Wojen nie wszystko działa jako proste odniesienie 1 do 1 do naszego świata. Postęp technologiczny sprawia, że mnóstwo pracy wykonują tutaj wyspecjalizowane skanery, przyrządy, magiczne środki jak bacta i tak dalej. Pozwala to na nieograniczanie się do jakiejś jednej, wąskiej specjalizacji, nie mówiąc o naturalnych predyspozycjach wrażliwych na Moc, którzy po prostu są bardziej precyzyjni, szybsi, silniejsi. Dodatkowo, nie wymagamy tutaj i nie gramy tego typu tematów z rozpisaniem jakiejś operacji z takim poziomem dokładności, jakbyśmy przeprowadzali ją na żywo. Ale jeśli ktoś ma odpowiedni poziom wiedzy i lubi się w to bawić, to czemu nie, nic nie stoi na przeszkodzie :D
Większość ras jest humanoidalna i nie różni się aż tak bardzo w podstawowej anatomii, choć oczywiście istnieje tu sporo wyjątków. To już kwestia do kreatywnego rozwiązania na serwerze - wiedza o powszechnych rasach jest ogólnodostępna i łatwo sobie wyobrazić, że ktoś po formalnych studiach czy praktyce lekarskiej byłby z tym zaznajomiony. Z kolei w przypadku ras rzadszych czy mocno odbiegających od standardowego humanoida taką wiedzę trzeba by skądś zdobyć - a konkretnie skąd, to już bardzo mocno zależy i wpadnięcie na dobry pomysł to też fajna część RP.Jak wygląda temat z chirurgią na rasach obcych?
Autor: Bart
- Quallika Vessan
- Adept
Hej, widziałam że czasem wspominano o tym w starych postach, ale chciałabym znać odpowiedź na dzisiaj, więc ile trzeba grać, żeby nie być duchem w fabule? Nie jestem za bardzo fanką siedzenia w domu, takie hobby to dla mnie w sam raz na dwa wieczory tygodniowo i raczej nie więcej poza przypadkami chwili na reset życiowy.
- Aiden Veros
- Były członek
Hej, tak w sam raz wychodzi, większość ludzi zazwyczaj gra 2 sesje na tydzień, jedna umawiana na szkolenie postaci i jedna open RP/umówiony event. Niektórzy grają więcej ale te dwie na tydzień to standard, więc nie będzie kłopotu, będzie się równie mocno w środku fabuły co większość załogi. Myślę więc, że w Twoim wypadku "nie ma tematu".
Poza tym niektórzy grają nawet sporo mniej, czasem dwie sesje, miesięcznie, ale dalej pozostają na bieżąco w fabule i nie jest to zbyt trudne.
Poza tym niektórzy grają nawet sporo mniej, czasem dwie sesje, miesięcznie, ale dalej pozostają na bieżąco w fabule i nie jest to zbyt trudne.
- Agrael Dovrik
- Padawan
Cześć! :)
Tak może uściślając po Aidenie, nie powiedziałbym, że większość gra 2/tydzień, raczej że taka jest średnia, tak chyba na oko by wyszło gdyby przeliczyć wszystkich i wyciągnąć średnią. Tak więc niczym się nie przejmuj, wylądujesz idealnie w środku stawki.
Poza tym Aiden słusznie mówi, że duchów w fabule za moich czasów nie było, trzeba było naprawdę grać raz na miesiąc, by takim duchem zostać. Organizatorzy są też moim zdaniem naprawdę elastyczni i nie ma problemu ustalić, na czym chcesz się skupić, np. zmniejszyć ilość treningów, byś miała więcej czasu na grę w fabule na otwartym RP, gdy ktoś gra tylko raz na tydzień wtedy można się dogadać i jednego tygodnia zagrać udział w taskach w wiosce, a drugiego szkolenie.
Tak może uściślając po Aidenie, nie powiedziałbym, że większość gra 2/tydzień, raczej że taka jest średnia, tak chyba na oko by wyszło gdyby przeliczyć wszystkich i wyciągnąć średnią. Tak więc niczym się nie przejmuj, wylądujesz idealnie w środku stawki.
Poza tym Aiden słusznie mówi, że duchów w fabule za moich czasów nie było, trzeba było naprawdę grać raz na miesiąc, by takim duchem zostać. Organizatorzy są też moim zdaniem naprawdę elastyczni i nie ma problemu ustalić, na czym chcesz się skupić, np. zmniejszyć ilość treningów, byś miała więcej czasu na grę w fabule na otwartym RP, gdy ktoś gra tylko raz na tydzień wtedy można się dogadać i jednego tygodnia zagrać udział w taskach w wiosce, a drugiego szkolenie.
- Dante Adhari
- Adept
- Nick gracza: vGlyph
Cześć! Mam parę pytań, bo wraz z siostrą jesteśmy w trakcie kminienia postaci i wyszło parę kwestii, o które chciałybyśmy zapytać.
Osobiście planuję postać wschodzącej gwiazdy podracingu i zastanawiałam się, czy dodatkowe punkty w umiejętność "pilotaż" przekładają się nie tylko na możliwość prowadzenia nowych rodzajów pojazdów, ale też lepsze obeznanie z tymi z wcześniejszych poziomów. Wstępnie myślałam o podniesieniu umiejki do trzech, bądź nawet czterech gwiazdek i nie wiem, czy jest to po prostu marnotrawienie punktów.
W przypadku smark pojawiła się kwestia wieku postaci. U niej pomysł jeszcze się klaruje, aczkolwiek planowała dać swojej przyszłej Jedi od 15 do 17 lat. Byłyby tutaj jakieś zastrzeżenia czy raczej nie ma to jakiegoś większego znaczenia?
Z góry dziękuję za odpowiedź! ^^
Osobiście planuję postać wschodzącej gwiazdy podracingu i zastanawiałam się, czy dodatkowe punkty w umiejętność "pilotaż" przekładają się nie tylko na możliwość prowadzenia nowych rodzajów pojazdów, ale też lepsze obeznanie z tymi z wcześniejszych poziomów. Wstępnie myślałam o podniesieniu umiejki do trzech, bądź nawet czterech gwiazdek i nie wiem, czy jest to po prostu marnotrawienie punktów.
W przypadku smark pojawiła się kwestia wieku postaci. U niej pomysł jeszcze się klaruje, aczkolwiek planowała dać swojej przyszłej Jedi od 15 do 17 lat. Byłyby tutaj jakieś zastrzeżenia czy raczej nie ma to jakiegoś większego znaczenia?
Z góry dziękuję za odpowiedź! ^^
Hej hej, czołem :D Ogólnie dane Umiejętności i wszystko inne w systemie to "unlock". Czyli ot, masz np. Pilotaz 1, to mozesz uzywac speedera lądowego, Piro 1 to granatu, itd. Wyższe levele to wiecej unlockow. Twoja postac z Pilotażem 1 moze być zarówno topem kierowców speederow ever, i z Pilotazem 4 po prostu, ot, jeździć nimi i tyle.
To jak bardzo postać będzie w tym dobra, zależy zupełnie od Ciebie - trochę od skilla ingame, trochę od narracji. Są momenty gdzie to pierwsze (uciekanie przed np ostrzałem do wyjazdu z doliny do schronienia) gra rolę i gdzie to drugie (np gnanie na zlamanie karku przez 1000km dojechać jak najszybciej i najbezpieczniej z rannym do wioski jedajskiej). Gdzie w drugim wypadku to kwestia dobrych pomysłów i ich opisania, jakie tam manewry robi postać, na co uważa, na co zwraca uwage.
A co do wieku postaci, no to już zupełnie fabularna sprawa, gdzie trudno prognozować, myślę ze znajdzie sie kilka postaci marudzących że ktoś jest za młody na hardkor zycia Jedi, znam kilka które mają dobre argumenty czemu to bez znaczenia :D Fajny materiał do RP i nic poza tym!
To jak bardzo postać będzie w tym dobra, zależy zupełnie od Ciebie - trochę od skilla ingame, trochę od narracji. Są momenty gdzie to pierwsze (uciekanie przed np ostrzałem do wyjazdu z doliny do schronienia) gra rolę i gdzie to drugie (np gnanie na zlamanie karku przez 1000km dojechać jak najszybciej i najbezpieczniej z rannym do wioski jedajskiej). Gdzie w drugim wypadku to kwestia dobrych pomysłów i ich opisania, jakie tam manewry robi postać, na co uważa, na co zwraca uwage.
A co do wieku postaci, no to już zupełnie fabularna sprawa, gdzie trudno prognozować, myślę ze znajdzie sie kilka postaci marudzących że ktoś jest za młody na hardkor zycia Jedi, znam kilka które mają dobre argumenty czemu to bez znaczenia :D Fajny materiał do RP i nic poza tym!
- Dante Adhari
- Adept
- Nick gracza: vGlyph
Dzięki za szybką odpowiedź! Coś tak przeczuwałam, że to właśnie może być kwestia mojego ogarnięcia w grze i samych opisów, ale oba powinnam jakoś ogarnąć.
Jeszcze jedna drobna sprawa, ogólnie to mam obmyślony cały koncept na postać - jego historię od czasów wczesnego dzieciństwa, do teraz - ale widziałam, że nie każdy, kto się zgłaszał, wstawiał wszystko. Osobiście myślałam nad zarysowaniem obecnej sytuacji mojego racera i wpleceniem segmentu, gdzie nieco bardziej zarysuję obraz, jak się w niej znalazł, co było przed tym. Myślałam jednak, żeby nie pisać wszystkiego, zostawić trochę do odkrycia na RP i ewentualnie całym spisanym konceptem podzielić się z mistrzami gry (o ile tak tutaj to można nazwać). Niby mogłabym spisać wszystko, bo na to też mam pomysł, ale chciałam, żeby zostało jeszcze trochę do odkrywania w rozgrywce. Na ile ta historia powinna być szczegółowa? Na co mogę sobie pozwolić? Widziałam, że to różnie wygląda, ale w dalszym ciągu tak jakoś nasunęły mi się takie pytania.
Jeszcze jedna drobna sprawa, ogólnie to mam obmyślony cały koncept na postać - jego historię od czasów wczesnego dzieciństwa, do teraz - ale widziałam, że nie każdy, kto się zgłaszał, wstawiał wszystko. Osobiście myślałam nad zarysowaniem obecnej sytuacji mojego racera i wpleceniem segmentu, gdzie nieco bardziej zarysuję obraz, jak się w niej znalazł, co było przed tym. Myślałam jednak, żeby nie pisać wszystkiego, zostawić trochę do odkrycia na RP i ewentualnie całym spisanym konceptem podzielić się z mistrzami gry (o ile tak tutaj to można nazwać). Niby mogłabym spisać wszystko, bo na to też mam pomysł, ale chciałam, żeby zostało jeszcze trochę do odkrywania w rozgrywce. Na ile ta historia powinna być szczegółowa? Na co mogę sobie pozwolić? Widziałam, że to różnie wygląda, ale w dalszym ciągu tak jakoś nasunęły mi się takie pytania.
- Aven'sillian'Xalhk
- Padawan
Tak jest, w Broni Palnej, Pilotazu i Pirotechnice, Cryxen dobrze to nazywa, to "unlock" danego techu. Co kto z nim zrobi to kwestia jego pomyslow i narracji i skilla ingame ;D mozna byc bogiem pistoletu na Broni Palnej * jeśli ktos wyskilluje się na Jango Fetta w RPE.
Wiek postaci sam w sobie w oderwaniu jako single trait nie ma znaczenia, 15latka po gimbazie to co innego niz 16letni uchodzca wojenny xD
Wiek postaci sam w sobie w oderwaniu jako single trait nie ma znaczenia, 15latka po gimbazie to co innego niz 16letni uchodzca wojenny xD
- Liren Monper
- Padawan
Well, to jest taka kwestia, która nie jest szczególnie binarna i precyzyjna.vGlyph pisze: ↑29 lis 2025, 14:45 Dzięki za szybką odpowiedź! Coś tak przeczuwałam, że to właśnie może być kwestia mojego ogarnięcia w grze i samych opisów, ale oba powinnam jakoś ogarnąć.
Tyle co idzie powiedzieć, to że historia musi być kompletna sama w sobie, to co opiszesz w warstwie publicznej, musi się samo z siebie domykać, mieć logikę, mieć spójność, trzeba umieć stwierdzić, że okej, w przedstawionym setupie fabularnym tego rozdziału wszystko gra, jest logiczne, nie brakuje nam niczego do stwierdzenia, czy położenie postaci ma sens. I to tak naprawdę tyle. Jeśli po tej części historii, która została opisana, widać że wszystko jest logiczne, skleja się, jest okej, to też trochę temu nam służy, żebyśmy mogli ocenić, czy ktoś poprawnie składa wydarzenia w całość w starwarsowym lore i na podstawie "trailera" stwierdzić, że okej, to co niedopowiedziane, pewnie więc też się dodaje i można uwierzyć i lecimy dalej. W końcu zero funu z RP i poznawania postaci, jak wszystko wiemy o niej z góry! Wystarczy, by po pokazanej części było widać, ze się klei, ma sens i możemy zaufać, że w części niedopowiedzianej nie ma "tak naprawdę 5 lat temu w pojedynkę jako cywil pokonała wojownika Yuuzhan Vong sztachetą" lmao.
Wiele postaci ma jakieś rzeczy, które w historii były spisane na jedno krótkie enigmatyczne zdanie, takie by szło ocenić, czy to się klei i dodaje, a reszta w głowie twórcy. Póki to stricte personalne, a nie dotyczące jakichś dużych spraw kosmicznych, to nikt nawet tego z naszymi adminami nie ustala. Np. postać Orna Radamy ma ogromny background z podróżowania po Zewnętrznych Rubieżach i pomagania w bijatykach z piratami na zadupiach i i odbudowywania gruzów. W jego KP to chyba były ze dwa zdania "poleciał z domu i wędrował sobie po Rubieżach pomagając zrujnowanym miastom spoza cywilizacji w odbudowie i przy okazji obronie przed piratami" i tyle, mimo że wewnątrz tego gracz ma z 50 detalicznych historii i traumatycznych/śmiesznych/głupich/ciekawych przeżyć, które ukształtowały bohatera.
Póki baza i to co zdecydujesz się opisać, np. szeroko rozumiany "ostatni przystanek" jest okej i sam w sobie wystarcza by stwierdzić, że masz pomysł na postać, że historia ma logikę i się w pełni dodaje i wiesz o czym piszesz, to już zupełnie starcza.
Tak szczerze, lmao, to naprawdę trzeba się postarać, by historia nie przeszła. Odrzuca się tylko takie naprawdę dziurawe czy skrajnie sztampowe, więc też się tutaj szczególnie nie martwcie.
A i ofkoz Cryxen i Aven mądrze mówią co do reszty. PS śmieszne synchro z Avenem.
Also jakby ktoś chciał to jak wrócę, podrzucę Discord/Steam swój jakby ktoś wolał na żywo pogadać, teraz i tak zamykam laptopa i jadę na dzień.