Kanał: Zamknięty, sieci wewnętrznej
Sektor: brak
Planeta: Hakassi
Współrzędne planetarne: E-3
Nadawca: Padawan Fell Mohrgan
Data wydarzenia: 25.02.20
Priorytet: niski
- Kod: Zaznacz cały
Jak niektórzy mogą wiedzieć, jestem w trakcie prób dojścia do tego, jak można rozbudować nasze magiczne, perfekcyjne, delikatne i nienaruszalne kryształy bez utraty ich... "cudów". Oczywiście wymaga to ode mnie wiedzy, jakiej nijak nie posiadam, więc staram się zdobyć wsparcie odpowiednich ludzi. Kilka dni temu rozmawiałem z jednym z profesorów Akademii Hakassańskiej z Katedry Geologii, poznając potwornie zawiłe detale naukowe na ten temat i dowiadując się, od czego trzeba zacząć, by spróbować "urosnąć", heh, kryształ. W moim wypadku ten z Prakith, ale myślę, że to może być dla nas bardzo cenna wiedza w poznaniu zagadek tych kryształów.
Poniżej wrzucam pisemko, które wysłałem na sugestię profesora Lasha Kalatha, który mi pomagał. Bardzo bogaty w wiedzę Selkath, ale niezbyt cierpliwy do laików. Mam nadzieję, że uda mi się go do nas przekonać na większą skalę, niż odpowiadanie z kurtuazji uczelni, którą pytałem o sprawę. Nie mamy aparatur do szczegółowego poznania struktur na poziomie atomowym, potrzeba tutaj świata prawdziwej nauki. W domu tego nie ogarniemy. Trochę będzie to pewnie kosztować, ale powstanie z tego niezła nowa wiedza... Chyba.
Do wiadomości Katedry Geologii,
Pragnę złożyć uprzejmą prośbę o wykonanie analizy krystalograficznej na materiale, który dostarczyłbym osobiście na wskazany przez Państwa adres po rozmowach z profesorem Lashem Kalathem. Badania te są niezbędne do pracy nad specjalnym sprzętem Zakonu Jedi. Projekty naukowe skoncentrowane na próbie poznania metody rozbudowy kryształu z zachowaniem jego właściwości pozwolą Zakonowi Jedi na zdobycie nowych metod rozwoju swoich sztuk. Kryształy te, niektóre, bardzo rzadkie, o skomplikowanych właściwościach, mają swe właściwości odbite także na polu używanych przez nas zdolności. Stanowią krytyczny element w naszej zakonnej broni. Państwa pomoc jest niezbędna dla rozwoju naszych sztuk. Konieczna jest jak najdokładniejsza analiza materiału. Właściwości pożądane przez Jedi wymagają perfekcyjnego odwzorowania i najmniejszy odchył to zagrożenie dla naszych rezultatów.
Pragnę również poprosić o możliwość współpracowania w Państwa placówkach z Państwa ekspertami przy wykonywaniu dalszych prac nad kryształami.
Będąc świadomym, iż praca tak silnej aparatury i wynagrodzenie pracowników nie biorą się znikąd, pragnę zapłacić rynkową sumę za państwa koszty na miarę możliwości, lub zaoferować państwu zaaranżowanie spotkania dla wykładowców i studentów, na którym opowiedziałbym, co nasza nauka wie o tych kryształach i jaką rolę pełnią dla Jedi. Naturalnie nie mogę opowiedzieć wszystkiego, lecz udostepniłbym dużo rzadkiej wiedzy znanej tylko Jedi. Mogłaby to być dla państwa okazja do poznania podwalin ciekawych odnóg naukowych, lub przynajmniej promocja światowa rzadkim wydarzeniem w takiej postaci.
Państwa pomoc byłaby niezwykle cenna dla naszej komórki Jedi.
Z poważaniem,
Fell Mohrgan,
Padawan Jedi